ŞÖLEN HAVASINDA 8 MART KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

ŞÖLEN HAVASINDA 8 MART KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI12 Mart 2013 Salı 13:55

Midyat’ta, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafından ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlenen şölen büyük bir coşku ve sevinç içinde kutlandı.Kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldıkları şölen ilk olarak ‘Cinsiyet Eşitliliğine Duyarl

KADINLARA GÜL DAĞITTI

Midyat’taki ÇATOM Merkezi tarafından organize edilen şölene Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil’in yanı sıra Mardin, Dargeçit, Savur, Kızıltepe, Nusaybin ve Mazıdağı ilçelerinden ÇATOM kursiyerleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tüm kadınların güllerle karşılandığı etkinlik öncesi Çatom kursiyerleri tarafından hazırlanan el işi sergisi gezildi. Program, daha sonra Kızıltepe Çatom Merkezi kursiyerleri halk oyunları gösterisiyle başladı. Açılış konuşmasını yapmak üzere ilk olarak kürsüye çıkan Midyat Çok Amaçlı Toplum Merkezi Sorumlusu Gülten Erol, Çatom’ların kadınların toplumdaki yaşam kalitesini yükseltmede bir köprü rolünü üstlendiğini kaydederek, kadınların toplum içinde statülerinin yükseltilmesi ve sosyo ekonomik yönden güçlenmeleri, kadın ve toplum için önemli hizmetler sağlamış olan çatomların, kadınların ve toplumun ikinci evi haline geldiğini söyledi.

MARDİN VALİSİ'NDEN KADINLARA ÖĞÜT

Şölende konuşan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, şunları söyledi: Kadınlar için, kadınlar günü 8 Mart. Erkekler için bunun anlamı nedir? Erkekler için anlamı şudur. Evde hanımefendi hasta olduğu zaman veya anne ve babasını ziyarete gittiği zaman, biz erkekler bundan hiç hoşlanmayız o yüzden onlar evden ayrıldığında evde hayat duruyor. Hatta itiraf etmek lazım ki, erkekler evde aç kalıyor. Dolayısıyla kadınlar için sadece 12 ayda bir gün 8 Mart, erkekler için kadınlar günü her gündür. Toplumda muhakkak ufak tefek arızalar oluyor. Bayana şiddet gösterenler oluyor. Baştan siz de evleneceğiniz erkeği iyi seçin, psikolojisini iyi ölçün. Böyle içkici, kumarcı vesaire manyaklarla evlenirseniz böyle olur. Onun için bu iş biraz da size kalmış; annelere, babalara kalmış. Her toplumda muhakkak çürük elmalar oluyor. İnşallah bu sorunlar da zamanla hal olacak kanunlarımızın sonucunda.

EN ŞANSSIZ KIZ, KÜÇÜK YAŞTA EVLENDİRİLENDİR

Vali Ayvaz, en şanssız kadının ise anne ve babası tarafından 18 yaşını doldurmadan evlendirilen, bir meslek öğretilmeyen kişi olduğunu söyledi. <strong>Bu kişilerin için hayatın zor ve garantisinin bulunmadığını belirten Vali Ayvaz, <em>"Evlendirildiği zaman, çoluk çocuğa karıştığı zaman, en küçük bir kavga ve gürültüde anne ve babasının evine tekrar çocuğuyla döndüğünde, işte dünyası hem kendi başına çökmektedir, hem de çocuğunu küçük yaşta evlendirip, ben kurtuldum diyen anne ve babaların başına dünya çökmektedir. En şanslı bayan okuyan bayandır, çalışandır. Eline ekmeğini alan ve altın bizliği takan, okuduktan sonra doktor, mühendis ve milletvekiliğine kadar yükselendir en şanlı bayan. İnşallah sizler en şanslı bayanlar olma yolunda ilerlersiniz diye konuştu.

MİDYAT BELEDİYE BAŞKANIMIZ ŞEHMUS NASIROĞLU

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu da, Toplumun temeli aile, ailenin direği kadınlardır. Aile güçlü olursa, toplum, toplumlar güçlü olursa, millet güçlü olur. Biz belediye olarak her zaman sivil toplum kuruluşlarımızın, özellikle kadınlarla ilgili olanların yanındayız, destekçisiyiz. Bizim medeniyetimizde kadın anne olarak şefkattir, yar olarak sevgidir. Kadına layık olduğu değeri en iyi şekilde konumlandıran bir medeniyetin sahipleri olarak, kadınlarımızı başımızın tacı olarak görüyoruz ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalar ve okunan şiirlerin ardından, Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Çatom il ve ilçe yöneticilerini kadınlar için verdikleri emeklerinden dolayı kutlayarak, plaketle onurlandırdı. Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu da tüm katılımcılar onuruna yaklaşık bin kişiye öğle yemeği ikram etti. Midyat Çok Amaçlı Toplum Merkezi Sorumlusu Gülten Erol ise, tüm protokol üyelerine kursiyerler tarafından hazırlanan çeşitli hediyeler sundu.

ÇATOM’LU KADINLAR STRES ATTI

Şölen sonunda Grup Göç’ün seslendirdiği Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılar eşliğinde kadınlar doyasıya eğlenip dakikalarca halay çekerken alanda güvenliği sağlayan ilçe emniyet müdürlüğünde görevli kadın polisler de kadınlarla halay çekip oynadı. Sabah başlayan şölen aynı coşku içinde akşam saatlerinde sona erdi.