DOĞALGAZ İÇİN (EPDK)'YA TALEPTE BULUNULDU.

Doğalgaz  için (EPDK)'ya talepte bulunuldu.09 Ocak 2017 Pazartesi 09:07

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, ilçeye doğalgaz getirilmesi konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nezdinde girişimlerde bulunduklarını kaydetti. İlçeye doğal gaz gelmesi talebinde bulunduklarını kaydeden Başkan Nasıroğlu, uzun süredir ilçe halkının hayalini kurduğu doğal gaz için yaptıkların girişimlerin karşılığını aldıklarını belirterek, İşler normal prosedüründe ilerlerse en yakın zamanda Midyat’ta doğalgaz kullanmak hayal olmaz. Doğalgazın ilçeye gelmesi için çok uğraş veriyoruz. Normal şartlarda ilçeye şuan için doğalgaz projesi yok. Fakat Savur ilçesi güzergahı üzerinden Şırnak’ın Silopi ilçesine giden doğalgaz boru hattı Midyat üzerinde geçmektedir. Bizde bu hattın geçtiği şeridin en yakın noktasına Midyat’a özel bir hat vanasının bırakılmasını talep ettik.  Şuan bu talebimiz değerlendiriliyor. Midyat’ımız doğal gaza kavuştuğunda hava kirliğinden kurtularak rahat bir nefes alacak. Doğalgazın gelmesi ilçeye çevre ve ekonomik açıdan ciddi katkılar sağlar.” dedi.

MİDYAT’IN NÜFUSU 2025 YILINDA 150 BİN OLACAK

Konuyla ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan son düzenlemeyle nüfusu 20 bin üzeri olan ilçelere doğalgaz verilmesinin mümkün hale geldiğine işaret eden Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Baysal ise, Türkiye İstatistik Kurumu adrese dayalı nüfus kayıt sistemi veri tabanı ve Ulusal Adres Veri Tabanı sisteminde bulunan verilere göre Midyat merkez ilçe nüfusu 66 bin iken, 2013 yılında Mardin’in Büyükşehir statüsüne kavuşması ile Midyat İlçe nüfusu 106 bin olarak güncellenmiştir. 2010 yılında yaptırılan Midyat revize imar planının açıklama raporunda 2025 yılı planlama nüfusu 150 bin olarak kabul edilmiştir. 2016 yılı verilerine göre, ilçe merkez sınırları içindeki 12 mahallede kamu binaların sayısı 233, özel işyeri sayısı 2 bin 686, bina sayısı 10 bin ve bağımsız bölüm sayısı da 29 bindir. İlçemizde toplam su abone sayısı 19 bin 300’dür. İlçemizde büyüklüğüne göre, kış sezonu boyunca konut başına yaklaşık 3 ton kömür tüketilmektedir. Müstakil olan binalarda yakacak olarak kısmen odun tüketilmekte olup, hane başına yaklaşık 2 tondur. İlçemizde 15 adet otel mevcut olup, bunlarda klima sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca 16 adet akaryakıt istasyonu,31 adet taş kesme atölyesi, 22 tekstil atölyesi, 2 adet hazır beton santrali, 5 adet parke taşı üretim tesisi, 2 adet tuğla fabrikası, 59 adet fırın, 16 adet pastane ve 1 adet küçük sanayi sitemiz bulunmaktadır. Ayrıca 1 adet merkezi hastanemiz, 4 adet sağlık ocağımız, 27 okul binamız, 1 yüksekokul binamız mevcuttur. Bu itibarla ilçemiz güzergahından geçen doğalgaz boru hattının geçtiği güzergah şeridinin en yakın noktasına hat vanası bırakılması uygun olacaktır. Talebimiz yapımı halen devam eden doğalgaz proje çalışmalarına göz önünde bulundurulması gerekmektedir.