BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE GEÇİŞ SONRASI YAŞANAN SORUNLAR

Büyükşehir Belediyesine Geçiş Sonrası Yaşanan Sorunlar10 Mayıs 2014 Cumartesi 16:16

Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, yasa ile ilçe sınırlarının Büyükşehir kapsamına alınmasının büyük sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Baysal, büyük şehir yasası ile Midyat’ın yetkilerinin kısıtlandığını, adeta yerel yönetim merkezinin idari bir birimi haline getirildiklerini söyledi.

Midyat Belediye Başkan Vekili Mehmet Taş, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, birim müdürleri, memur ve işçilerin katılımı ile belediye binasında basın açıklaması yapıldı. Düzenlediği basın toplantısında ağırlıklı olarak kurumun ekonomik sorunlarından söz eden Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, “6360 sayılı 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile reform adı altında büyük şehir sınırları içinde kalan ilçemizin yetkileri kısıtlandığı, adeta yerel yönetim merkezini  idari bir birimi haline getirildiği müşahede edilmekte ve yaşanmaktadır. Bunun sebebi bölgemizin henüz büyük şehir statüsü açısından uygulamadaki  aksaklık ve sorunların incelenmeden kanun tasarısının hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Büyükşehir yasası ile ilçemizin bir çok alanda yetkileri kısıtlandığı gibi, paylarımız düşürülmüş  ve belediyemiz adına tahakkuk eden paylarımızın yüzde 10’u su kanal payı, yüzde 30’u büyük şehir belediye payı olmak üzere toplam tahakkukumuz üzerinden yüzde 40 oranında kesinti yapılarak büyük şehir hesaplarına aktarılmaktadır.” dedi.

BELEDİYEMİZE 15 MİYON BORÇ YÜKÜ DEVREDİLDİ

Kendilerine devredilen belde belediyelerinin borçlarının kesintileri nedeniyle şuan personele maaş ödeyemez duruma geldiklerini açıklayan Baysal, büyük şehir yasası ile Midyat’ın birer mahallesi olan belde belediyelerin toplam 15 milyon 149 bin lira borç yükü olduğunu belirtti. Kesintilerin bellerini büktüğünü ve maaş ödeyemez hale geldiklerini ifade eden Baysal, “Tüzel kişiliği kaldırılarak ilçemize bağlanan belde belediyelerinin Midyat Belediyemize tevdi edilen İller Bankası, personel ve piyasa borçları bulunmaktadır. Acırlı Mahallesi’nin 4 milyon 913 bin lira, Çavuşlu Mahallesi’nin 2 milyon 400 bin lira, Şenköy Mahallesi’nin 2 milyon 635 bin lira, Söğütlü Mahallesi’nin 2 milyon 381 bin lira, Gelinkaya Mahallesi’nin 2 milyon 485 bin lira ve Yolbaşı Mahallesi’nin de 333 bin lira borcu bulunmaktadır. Beldelerden Midyat Belediyemize toplam 15 milyon 149 bin lira borç yükü devredilmiştir. Dolayısıyla brüt istihkaklarımızdan artması muhtemel rakamlarda Halk Bankası’nca İller Bankasına gönderilmek üzere kesilmektedir. Yukarıda belirtilen verilerden anlaşılacağı üzere Nisan 2014 istihkakından belediyemizin hesaplarına herhangi bir para girişi yapılamamıştır. Öte yandan Belediyemizin öz kaynaklarından elde edilen gelirlerimiz cüzi olup, bu kaynaklardan elde edilecek gelirin kullanılması durumunda da personel giderlerimiz karşılanamamaktadır diye konuştu.

CİDDİ SIKINTILAR BİZLERİ BEKLİYOR

Belediye olarak mevcut şartlarda gerek vatandaşların hizmet talepleri gerekse de belediye personelinin aylıklarının ödenmesi konusunda ciddi sıkıntıların kendilerini beklediği ifade eden Baysal, açıklamasını şöyle sürdürdü. 72 mahalleden oluşan belediyemizin 105 bini bulan nüfusunun, yerel nitelikteki sayı ve nitelik yönünden artan hizmet talebini karşılayacak düzeyde olamayacağımızı huzurlarınızda belirtmek isterim. Öte yandan bugün mahalli idareler reformu diye bilinen ve haklı olarak vatandaşlarımızın hizmet beklentisi içinde oldukları bu reform ile maalesef belediye olarak mevcut şartlarda gerek vatandaşlarımızın hizmet taleplerini gerekse de belediye personellerimizin aylıklarının ödenmesi konusunda belediye olarak ciddi sıkıntıların bizleri beklediği aşikardır. Bilindiği üzere; bir belediye yönetiminin ve özellikle bir belediye başkanının vatandaşlarına hizmet götürmesi ve çalışanların maaşlarının zamanında ödenebilmesi en öncelikli hedefidir.

Bu sebeple gerçek bir mahalli idare reformu isteniyorsa öncelikli olarak belediyelere ayrılan payların yeniden düzenlenmesi ve belediyelerin mali durumunun düzeltilmesinden geçmektedir. Gerek kamuoyunda oluşan hizmet beklentilerinin ve gerekse de belediye çalışanlarımızın beklentilerinin yerine getirilmesi şu aşamada imkânsız görülmektedir. Temennimiz merkezi idarenin belediyelere ayrılan payların gözden geçirerek iyileştirilmeye gidilmesi ve böylece belediye olarak bizler, ihtiyacı duyulan hizmetlerin yerine getirilmesidir

Kaynak:Sizin Medya