ALAGÖZ (BETHKUSTAN) İSMİNE YENİDEN KAVUŞTU

ALAGÖZ (BETHKUSTAN) ismine yeniden kavuştu16 Şubat 2015 Pazartesi 09:28

Midyat merkeze bağlı Alagöz Mahallesi’ne (Köy) eski ismi Bethkustan’ın verilmesi hem yurt içinde hem de yut dışında yaşayan Süryaniler arasında büyük sevinç yarattı.

Eylül 2013’te açıklanan “Demokratikleşme Paketi” ve geçtiğimiz yıl Mart ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında köylere “Türkçe’den başka dilde isim verilmeyeceği” hükmü kaldırılınca ismi değiştirilen pek çok yerleşim yerine eski isimleri verilmeye başlandı. Eski köy isimlerinin verilmesi konusunda Midyat Belediye Meclisi de önemli bir karara imza attı.

Alagöz Köyü Muhtarı Fetrus Aktaş, Midyat Belediyesi’ne başvurarak köyün eski ismi olan “Bethkustan” adının geri verilmesini istedi.

Yeni büyükşehir yasası ile köy ve beldelerin mahalle statüsüne kavuşturulmasıyla Midyat Belediye Meclisi, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan meclis toplantısında oybirliğiyle 20 Süryani ailenin yaşadığı 130 nüfuslu Alagöz Mahallesi'nin eski ismi 'Bethkustan'ı verdi.

Kararı Mardin Valiliği ve Midyat Kaymakamlığı 27 Ocak’ta onayladı. Kararla birlikte ilk kez bir Süryani köyü Süryanice olan eski ismine kavuşmuş oldu. Artık tüm resmi ve özel yarışmalarda Bethkustan ismi kullanılacak.

KARAR BÜYÜK SEVİNÇ YARATTI

Köye Süryanice isminin verilmesiyle ilgili memnuniyetini dile getiren Alagöz Köyü Muhtarı Fetrus Aktaş, alınan kararın hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşayan Süryanilerde büyük sevinç yarattığını kaydederek, Emsal bir karar oldu. Midyat’ta Süryanilerin yaşadığı diğer köylere de eski isimlerinin iade edilmesi ile ilgili yeni talepler olabilir. Hayırlı olsun. Tüm Süryaniler olarak çok mutluyuz ve bu mutluluğumuzu kelimelerle ifade edemeyiz. Bu kararı duyan herkes hem yurt içinde hem de yurt dışında bizi tebrik etmek için arıyor. Köyümüze eski isminin verilmesi ile ilgili emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.

ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRDIK

Alagöz Mahallesi’nin isim değişikliği ile ilgili açıklama yapan Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl ise, “Midyat Belediye Meclisimiz karar verdi, Kaymakamlıkta uygun buldu. Ben şahsen insanların gönlünde, yüreğinde silemediğimiz bu isimleri resmi olarak o köylere vermek gerektiğini düşünüyorum. Benim şahsi düşüncemde bu, kaymakam olarak da düşüncem de bu. Oranın gerçekten adının Alagöz olması bir Alagözlü’nün dünyasında gerçekten orası işte Alagöz mü, Bethkustan mı? Buna bakmak lazım. O insanlar eski adıyla hitap ediyorlarsa, eski adını iade etmekte en doğru karardır. Zaten devlet büyüklerimizde böyle karar vermişler. Bu devletimizin, hükümetimizin bir projesi. Bize de sadece önündeki engelleri kaldırmak düşüyor dedi.

ESKİ İSİMLERİN İADESİ İLE İLGİLİ KOMİSYON KURULACAK

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise, mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin yaygın olarak bilenen Kürtçe, Mıhallemice ve Süryanice eski isimlerinin iade edilmesi amacıyla kendilerine yapılan olan başvuruları dikkate aldıklarını söyleyerek, şöyle konuştu.

Yeni büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşen bu köyümüzün eski isminin iade edilmesi ile ilgili bizlere başvuru yapılmıştı. Bizlerde meclis toplantımızda bu isim değişikliği talebini kabul ettik. Olması gereken de bu şekildedir. Midyat’ın 72 yerleşim birimine eski isimlerinin verilmesi amacıyla belediye meclisi bünyesinde bir araştırma komisyonu kurmayı düşünüyoruz. Bu komisyonda belediye meclisinde grubu bulunan Ak Parti ve DBP ile bağımsız üyeler, bürokrat ve muhtarlar yer alacak. Bunların yapacağı araştırma neticesinde köy ve beldelerin yaygın olarak bilenen Kürtçe, Mıhallemice ve Süryanice eski isimlerinin verilmesi için belediye meclisi resen karar alacak. Alacağımız kararın ardından kentteki bütün tabelalarında isimleri değiştirilecek. İsimlerin iadesinin ardından tüm iç ve dış yazışmalarda bu isimler kullanılacak

ALAGÖZ (BETHKUSTAN) TARİHÇESİ

Dünya’nın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı’nın adını aldığı 7’nci yüzyılda yaşayan Mor Gabriel’in de doğduğu köy olan Bethkustan da Süryanilerin ilk kilisesi de bulunuyor. M.S. 343 yılında yapılan ve faaliyetini sürdüren Mor Eliyo Kilisesi’nin de bulunduğu köyde halen 20 Süryani aile yaşıyor. Köy, şu anki Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş’ın doğduğu köy olduğu için de Süryaniler için ayrı bir önem taşıyor

Kaynak:Sizin Medya